fbpx

En idyll som kan berätta legender

Att Norra Nöbbelöv är en plats med anor tillbaka till vikingatiden hörs faktiskt på namnet. Det härstammar nämligen från det fornsvenska ordet ”nybyli”, vilket betydde ”nybygge” och betecknade större byar.

Dramatisk historia

Med tanke på områdets fridfulla karaktär idag är det svårt att föreställa sig de scener som utspelade sig här fredagen den 4 december 1676, när slutstriden i det blodigaste slaget i Nordens historia stod på fälten mellan Nöbbelöv och Vallkärra.
Under ledning av kungarna Karl XI och Kristian V böljade det som senare skulle bli känt som ”Slaget vid Lund” fram och tillbaka, innan det till slut blev en förkrossande seger för Sverige.

När krutröken skingrades låg runt 9 500 soldater döda på ängarna och tusentals fler var svårt sårade. Den grymma förlusten grusade på bittrast tänkbara sätt de danska förhoppningarna att återerövra Skåne, Halland och Blekinge, som hade förlorats 18 år tidigare.

Silverskatt i åkern

En påminnelse om områdets spännande historia kom 2008 när en nioårig pojke tillsammans med sin farfar besökte Norra Nöbbelövs kyrka för att titta på platsen för slaget vid Lund.

När de tittade ut över åkrarna precis intill Nöbbe gård upptäckte de ett silvermynt som glittrade i leran. Efter en stund upptäckte de ett till – och ytterligare fler. Detta visade sig efter utgrävningar vara delar av en skatt bestående av cirka 9000 engelska och danska mynt från 1200-talet – den största medeltida skatt som någonsin hittats i Skåne.

I denna anrika och numera fridfulla miljö växer nu ett toppmodernt boende fram, precis där staden möter landet. Välkommen till Nöbbe gård.

Snabbfakta

• 21 bostadsrätter
• Sex etagelägenheter i två och tre plan
• Sex radhusliknande lägenheter med egen uteplats
• Från 3:or på 84 m2 upp till 6:or på 161 m2
• Hiss i ladugårdsbyggnaden
• Parkliknande trädgård med pool
• Säljstart hösten 2018
• Planerad byggstart våren 2019
• Preliminär inflyttning december 2020

Intresseanmälan

Hettinger behandlar enbart de personuppgifter som är nödvändiga när du anmäler dig som intressent hos oss. Har du några funderingar eller frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Kontakt

Dan Eliasson

Fastighetsmäklare på Hettinger

Telefonnummer 0708-18 12 00
Mail dan@hettinger.se

Anna Eriksson

Fastighetsmäklare på Hettinger

Telefonnummer 0732-39 99 00
Mail anna@hettinger.se